Звернення депутам обласної ради з приводу доступності до МСЕК

Депутатському корпусу Чернівецької обласної ради
Звернення учасників круглого-столу
«Доступність медико-соціальної експертної комісії для людей з обмеженими функціональними можливостями»
Ми, учасники круглого столу «Доступність медико-соціальної експертної комісії для людей з обмеженими функціональними можливостями» звертаємося до вас із проханням вжити заходів у забезпеченні доступності обласної медико-соціальної комісії для людей з обмеженими функціональними можливостями.
В Чернівецькій області функціонує медико-соціальної експертна комісія (МСЕК). ОКМУ «Центр медико-соціальної експертизи» є медичним закладом, який надає медико-соціальну експертну допомогу людям з інвалідністю. Вона виконує наступні функції: — встановлення груп інвалідності; — повторний огляд інвалідів; — встановлення відсотків втрати професійної працездатності; — складання та контроль виконання індивідуальних програм реабілітації інвалідів; — визначення медичних показань на право одержання інвалідами спеціалізованого автотранспорту і протипоказань до керування ним.
Система роботи МСЕК побудована таким чином, що виконання певних її функцій здійснюють лікувально-контрольні комісії (ЛКК), які знаходяться в лікарнях райцентрів області. Але для здійснення окремих функцій людина з інвалідністю повинна особисто з’явитися в приміщення обласної МСЕК.
У МСЕК є ще одна форма роботи – «виїзні засідання». За допомогою таких виїздів обстежують не тільки тих хворих, які прикуті до ліжка, а й тих, які пересуваються на візках чи милицях і могли, а головне, хотіли би самостійно приходити в приміщення комісії у зручний час для необхідних оглядів чи отримання документів і отримання необхідної консультації у очному (а не по телефону чи через родичів/знайомих) вигляді.
Станом на сьогодні приміщення обласної МСЕК знаходиться в м. Чернівці на вулиці Руській, будинок 7. Проблемою є те, що комісія розташована на другому поверсі цього будинку. Тому люди на візках доступу до комісії не мають. Людям, які пересуваються за допомогою милиць піднятися на другий поверх крутими сходами надзвичайно складно, а головне, у зв’язку із станом здоров’я – небезпечно. Приміщення орендується у Міської ради. Департамент охорони здоров’я ОДА запропонував облаштувати ліфт на другий поверх. Але згідно висновку відділу збереження культурної спадщини Чернівецької міської ради, будівля є пам’яткою архітектури, має значну архітектурну цінність, входить до буферної зони ЮНЕСКО та за технічним станом не може бути облаштована ліфтом, як внутрішнім так і зовнішнім. Разом з тим Департаментом охорони здоров’я було запропоновано проводити засідання МСЕК один день на базі 2 міжрайонного МСЕК, який є доступним для відвідувачів, але вже під час засідання круглого столу стало відомо, що у зв’язку із тим, що основний архів знаходиться в приміщенні на Руській, 7 – повноцінних послуг в будь-якому іншому приміщенні без наявності архіву бути надане не може.
Шість громадських організацій Буковини: Чернівецька обласна громадська організація «Захист», Чернівецька обласна громадська організація інвалідів-візочників «Лідер», Громадська організація «Безбар’єрне місто», Чернівецьке міське товариство «Милосердя», Чернівецьке міське товариство інвалідів-спинальників „Мрія”, Благодійний фонд «Асоціація інвалідів-комп’ютерників», які працюють з людьми з інвалідністю та які об’єдналися для вирішення цієї проблеми вважають, що існуюча система роботи є незадовільною у зв’язку з тим, що обмежуються права людини, яка хоче самостійно відвідати МСЕК. Таке право закріплене в ст. 9 Конвенції ООН про права інвалідів, де зазначено, що люди з інвалідністю мають право вести незалежний спосіб життя й всебічно брати участь у ньому. Оскільки МСЕК є медичною установою, то всі люди мають мати до неї доступ. Якщо медична установа недоступна для людей з інвалідністю – то це дискримінація їх за ознакою інвалідності. А якщо люди з інвалідністю не можуть потрапити у заклад, який створений для роботи з інвалідами та який згідно Закону вони повинні відвідувати, то це пряме порушення прав людини.
Враховуючи вищезазначене просимо:
1. Посприяти у пошуку іншого приміщення для перенесення обласної медико-соціальної експертної комісії, де можна буде забезпечити можливість фізичного доступу до нього людей з інвалідністю.
2. Ініціювати засідання постійних депутатських комісій з питань охорони здоров’я та праці й соціального захисту Чернівецької обласної ради для пошуку шляхів вирішення проблеми доступності до обласної медико-соціальної експертної комісії.
Голосували «ЗА»
1. Голова Чернівецької обласної громадської організації «Захист» Б. Бойко
2. Голова Чернівецької обласної громадської організації інвалідів-візочників «Лідер» В. Добридіна
3. Голова Громадської організації «Безбарєрне місто» А. Шевчук
4. Голова Чернівецького міського товариства «Милосердя» Р. Залевський
5. Голова Чернівецького міського товариства інвалідів-спинальників „Мрія” Л. Свириденко
6. Регіональний представник Благодійного фонду «Асоціація інвалідів-комп’ютерників» М. Нікітіна
7. Член ЧОГО інвалідів-візочників «Лідер» М. Данчул
8. Член ЧОГО інвалідів-візочників «Лідер» О. Данчул
9. Член Чернівецького міського товариства інвалідів-спинальників „Мрія” К. Ананьєва
10. Член ГО «Безбарєрне місто» С. Мороз
11. Начальник управління регіонального розвитку містобудування та архітектури ОДА, головний архітектор Чернівецької області Р. Пивнюк
12. Голова міжрайонної МСЕК №1 І. Моравська
13. Головний спеціаліст Департаменту охорони здоров’я ОДА В. Ротар
14. Головний спеціаліст Департаменту охорони здоров’я ОДА Р. Ляшкович
15. Представник Департаменту соціального захисту населення ОДА В. Виноградник
16. Представник управління праці та соціального захисту населення ЧМР І. Лисак
17. Депутат обласної ради М. Павлюк

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте