Відбулося друге засідання громадської ради при ЧОДА

«12 червня 2013 року відбулося друге засідання Громадської ради при ЧОДА. До складу Громадської ради входять 27 представників громадських організацій. Входить до її складу і представник ЧОГО «Захист». На засіданні були присутні 20 членів ГР. На порядок денний було висунуто 4 питання: Про затвердження плану роботи Громадської ради на 2013 р.; Про організацію дозвілля дітей та молоді в Чернівецькій області; Про затвердження проекту «Порядку реалізації рішень Громадської ради при Чернівецькій обласній державній адміністрації структурними підрозділами обласної державної адміністрації, обласними службами та територіальними відомствами центральних органів виконавчої влади»; Різне.

Затвердженню плану роботи безпосередньо на засіданні, передувала певна робота. Кожна комісія (їх є 4) мала обговорити і представити свої пропозиції до плану роботи. Оскільки плануються 4 засідання на рік (1 в квартал), а на одному засіданні розглядаються одне основне та одне «в режимі спрощеного розгляду» питання, то кожна комісія мала запропонувати 2 питання на рік для розгляду на засіданнях ГР. Далі керівники комісій та керівництва ГР на окремому засіданні сформували остаточний проект плану роботи на рік. Засідання 1 кварталу було використане для формування нового складу ГР, тож мова ішла про три засідання включаючи поточне. Проект порядку денного поточного засідання було узгоджено на вищезгаданому засіданні голів комісій. Після презентації проекту плану роботи заперечень від членів ГР не було і його прийняли одноголосно.Переглянути план роботи Громадської ради на 2013 рік.

Висунуте нашою комісією питання «Про організацію дозвілля дітей та молоді в Чернівецькій області» розглядалося на поточному засіданні другим. Наша комісія надіслала відповідні запити на отримання інформації до управління у справах сім’ї, молоді та з гендерних питань та підготувала проект рішення ГР з даного питання та пояснювальну записку. Переглянути пояснювальну записку. Переглянути проект рішення. Для доповіді з даного питання був запрошений начальник управління у справах сім’ї, молоді та з гендерних питань Олександр Довганич. Перш за все він висловив свої думки про підготовлену нашою комісією пояснювальну записку, ще не презентовану, але всім роздану. Далі пан Довганич розповів які молодіжні заходи підтримує очолюване ним управління. До доповідача було поставлено ряд питань. Зокрема: чи проводиться заохочення молоді, яка має досягнення в суспільному житті управлінням яке очолює доповідач; чи підтримує пан Довганич ідею відновлення конкурсу соціальних проектів; чи бачить він необхідність у розробці стратегії розвитку молодіжної політики; який рівень правопорушень серед молоді на теренах області; про створення спортивно-оздоровчих центрів; про покупку путівок для дитячого оздоровлення дітей Чернівецької області; про обсяги отриманих коштів з держбюджету для реалізації молодіжної політики. Прослухати аудіозапис доповіді та запитань-відповідей.

























Від нашої комісії зачитував проект рішення та пояснювальну записку Віктор Скрипник. Після чого відбулося обговорення проекту рішення. Деякі колеги говорили, що в проекті рішення основна увага приділена отриманню в користування приміщення, а не тематичного наповнення пропонованого закладу «Центр дозвілля молоді», інші — що створювати сайт для розміщення кращих представників молоді не потрібно – всю інформацію можна розміщувати в соц. мережах, окремі колеги говорили, що ЦДМ створити не можливо і пропонували поставити себе на місце пана Довганича. Врахованими були пропозиції провести круглий стіл, де би можна було розглянути проблеми розвитку молоді; взяти участь у розробці проекту нової обласної програми «Молодь Буковини». У результаті обговорення на голосування був поставлений відкоригований проект рішення, який і був прийнятий одноголосно. Переглянути Рішення ГР «Про організацію дозвілля дітей та молоді в Чернівецькій області».

Представники попереднього скликання ГР говорили про те, що серйозною проблемою є відсутність нормативно-правового механізму реалізації рішень ГР. На першому засіданні поточного скликання губернатор запропонував розробити проект розпорядження, де би був прописаний такий механізм. Для розробки проекту такого розпорядження була створена робоча група, яка вже на 2-ге (поточне) засідання презентувала членам ГР проект такого документу. Переглянути проект Порядку реалізації рішень... Зауважень до нього не було, тому документ було прийнято одноголосно. Далі він буде розглянутий юридичним управлінням ОДА та переданий губернатору. Переглянути Рішення ГР «Про затвердження проекту «Порядку реалізації рішень громадської ради при Чернівецькій обласній державній адміністрації структурними підрозділами обласної державної адміністрації, обласними службами та територіальними відомствами центральних органів виконавчої влади».

У „Різному“ розглядалися три питання: Про звернення до Президента України щодо необхідності скасування постанов Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, Про звернення до голів громадських рад при облдержадміністраціях щодо необхідності скасування постанов Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та Про звернення до голови Чернівецької ОДА щодо ситуації, яка склалася із доступом людей з обмеженими можливостями до приміщення обласної медико-соціальної експертної комісії. Презентуючи перші два звернення Володимир Дорош розповів про значні ускладнення, переважно фінансового характеру для людей, які бажають відкрити справу внаслідок прийняття постанов Національної комісії. Переглянути текст звернення до Президента України щодо необхідності скасування постанов Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики. Переглянути текст звернення до голів громадських рад при облдержадміністраціях щодо необхідності скасування постанов Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики.

У третьому питанні „Різного“ розглядалося звернення шістьох громадських організацій (2 з яких входять до нинішнього складу ГР) про необхідність вирішення проблеми доступу людей з обмеженими фізичними можливостями до обласної медико-соціальної експертної комісії (МСЕК). Головою ГР був зачитаний лист громадських організацій в якому йшлося про те, що до МСЕКу, який існує для проведення роботи з людьми з обмеженими фізичними можливостями, — обмежений доступ. Переглянути лист громадських організацій до ГР. Фактично цей орган розташований в приміщенні на другому поверсі. Щоб потрапити на другий поверх до МСЕКу людина, яка має проблеми із пересуванням, чи пересувається за допомогою візку, повинна подолати круті сходи. Звичайно, самостійно зробити це неможливо, що порушує права такої категорії людей, унеможливлює самостійно відвідати заклад, який безпосередньо з ними повинен працювати. Оскільки будівля належить до архітектурної спадщини (вул. Руська, 7), що унеможливлює проведення її перебудови, громадські організації запропонували перенесення закладу у приміщення, яке розташоване на першому поверсі та яке можна зробити доступним для відвідування людьми на візках та інших категорій мало мобільних груп без сторонньої допомоги. Громадські організації просили звернутися до Голови ОДА із проханням посприяти у вирішенні даного питання. Відносно всіх трьох звернень заперечень не було і вони були підтримані одноголосно. Переглянути Рішення ГР «Про звернення до голови Чернівецької ОДА щодо ситуації, яка склалася із доступом людей з обмеженими можливостями до приміщення обласної медико-соціальної експертної комісії».

P.S. В майбутньому намагатимусь швидше писати про засідання ГР.»
За матеріалами сайту zahystcv.org 

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте