Перший фрімаркет у Чернівцях - успішний

"29 червня на Соборній площі відбувся фрімаркет — екологічний ярмарок з безкоштовного обміну речами організований екоклубом ЧОГО «Захист». Подібний формат проводився у Чернівцях вперше, і можемо із впевненістю сказати, що він викликав активну та позитивну реакцію мешканців міста.

У Європі фрімаркети — поширена практика. Це не гуманітарна допомога, а нова філософія ставлення до життя: непотрібні речі стають не сміттям, а необхідними комусь предметами щоденного вжитку. Тепер до всесвітньої ініціативи долучились і Чернівці.

Протягом усього ярмарку, з 13:00 до 18:00, чернівчани приносили непотрібні їм речі та цікавились тим, що вже лежить на столах. Вперше почувши про можливість безкоштовно взяти речі на одній із центральних локацій міста, деякі чернівчани спочатку пропонували гроші. Втім, за правилами фрімаркету, це повністю не комерційний захід. За правилами, на фрімаркет можна приносити і забирати будь-які категорії матеріальних предметів. У Чернівцях найбільше приносили одяг, а найшвидше розбирали книги та прикраси. Також на фрімаркеті можна було побачити диски, посуд, дрібну побутову техніку, іграшки та навіть кошенят. Залишок речей, книги, одяг та взуття — ми передали благодійній організації “Народна допомога”. У першому чернівецькому фрімаркеті взяли участь мешканці міста віком від 10 до 50+ років, різних професій та рівня достатку. Біля столів зупинялись випадкові перехожі, а дехто приходив на фрімаркет декілька разів. Окрім безпосередньо обміну речами, ми проводили збір відпрацьованих батарейок, а також майстер-класи. Гостя з Німеччини Зільке Ганцова вчила робити з тетра-паків гаманці, а художниця Ольга Легусова показувала, як можна намалювати вітальну листівку за допомогою ватних паличок. Таким чином, ми хотіли донести до чернівчан думку про можливість нестандартного використання здавалось би звичних речей. Фотозйомку заходу робили Ольга Звоздецька та Олена Пилепина. Також дякуємо за допомогу в організації заходу ЗОШ №2 та магазину «Букініст».

Нам було дуже приємно почути побажання учасників провести наступний фрімаркет, тож, відчувши сприйняття чернівчанами такого формату, ми вирішили проводити такі еко-ярмарки і в майбутньому. Окрім цього, ГО “Захист” започатковує чернівецький екоклуб, метою якого є екологічна освіта мешканців міста. Долучитись до цієї справи можуть усі небайдужі, ми відкриті для нових ідей.

Фрімаркет у соціальних мережах: vk.com/free_chernfacebook.com/events/177742405719037/?fref=ts. 
Екоклуб Чернівці: vk.com/ecochernivtci
Сторінки ЧОГО «Захист»: vk.com/zahystcvzahystcv.org/index.php/napryamki/ekologichnij-napryamok
Контактні дані: Тетяна Демидко: e-mail tdemidko@gmail.com,cvzahyst@gmail.com."
За матеріалом сайту zahystcv.org

1 коментар

Богдан Бойко
Рядки вдячності відвідувачів заходу

    
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте