Обговорення явища дискримінації за етнічною приналежністю

В студентському клубі «Контакт» 24 квітня пройшла 4 завершальна зустріч в рамках проекту «Багатонаціональна Буковина – дружба і толерантність». Обговоренню проблеми передував перегляд фільму «Хлопчик в смугастій сорочці», який демонструє чисті, дитячі відносини дітей різних національностей в період другої світової війни. 
В нашому краї проживають люди різних національностей. Мирне співіснування – це великий позитив для мешканців краю. Лише втручання зовнішніх сил може порушити таку систему взаємовідносин.
Тому мешканцям необхідно постійно мати на увазі, що стабільність життя в нашому краї залежить від їх мудрої поведінки, правильної діяльності у цій сфері представників органів державної влади та місцевого самоврядування. Саме з метою актуалізації цієї теми проводилася зустріч. Як показало спілкування, присутні добре володіють історичними прикладами дискримінації за етнічною приналежністю як в світових масштабах, так і в межах Чернівецької області. Одним із найважливіших моментів, які слід дослідити в явищі дискримінації – це її причини. Учасники розглядали один із найжахливіших проявів дискримінації крайніх форм за етнічною ознакою – Голокост. Варто зазначити, що Голокост розглядався у широкому значенні, адже постраждали різні етнічні групи. Було висловлено багато думок про причини дискримінації, а потім і винищення представників окремих національних груп. Також мова йшла про ідеологію, як інструменту, за допомогою якого, було створено образ ворога німецького народу. Як відомо, імперії часто користуються образом ворога, щоб використати народ для реалізації своїх імперських цілей. В період Другої світової війни знищення великої кількості людей, як внутрішнього ворога, було одним із засобів для досягнення політичних цілей владної верхівки. Така діяльність поширювалася і на захоплені території. Наш край не став винятком, зокрема згадувалось на зустрічі гетто в м. Чернівці. Особливо активними були на зустрічі та ділилися знаннями про історію міста Чернівці учні загальноосвітніх шкіл №6 та №19. Разом з тим розглядалися і приклади європейських країн, зокрема Франції та Німеччини, де у результаті збільшення кількості людей, які мають громадянство цих країн, але є нащадками мігрантів з інших країн, етнічно, релігійно та ментально відмінних від зазначених. Це спричиняє зараз серйозні конфлікти і зміни в звичайному укладі суспільних відносин, які сформувалися в європейських країнах протягом багатьох років. Недопущення такої ситуації, на думку деяких присутніх, було би можливим у разі відповідної, жорсткої міграційної політики цих держав. При цьому дискримінувати людей, які на легальній основі проживають в тих чи інших країнах не потрібно. Активна позиція молоді дає надію, що прикрі помилки минулого в жодному разі не повторяться в майбутньому.
Проект «Багатонаціональна Буковина – дружба і толерантність», тривав з листопада 2012 до квітня 2013 року. В рамках проекту було проведено чотири зустрічі на тематику дискримінації за ознаками кольору шкіри, інвалідності, бідності, етнічної приналежності. На зустрічі запрошувалися переважно студенти ЧНУ ім. Ю. Федьковича. Кожна ознака має свої особливості, але її природа, її характер у кожному разі однаковий – виокремлення людини, яка проживає поряд, як «іншої» і створення для такої людини чи групи людей середовища некомфортного існування, а в крайніх формах і їх знищення. На кожному заході розглядалася ситуація, яка склалася в Чернівецькій області з тієї чи іншої тематики. Вільному спілкуванню передував перегляд художнього повнометражного фільму, який актуалізовував тематику зустрічі, іноді демонструючи ситуацію в крайніх проявах. Результатом другої зустрічі, де мова йшла про людей з обмеженими функціональними можливостями, було відвідання мешканців геріатричного пансіонату міста. Всі заходи проекту реалізовувалися внутрішніми ресурсами організаторів. Спочатку проект реалізовували Чернівецька обласна громадська організація «Захист», профком студентів Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, а згодом долучився і студентський парламент ЧНУ.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте