Дискримінація за ознакою бідності

17 квітня відбулася ІІІ зустріч в рамках проекту «Багатонаціональна Буковина: дружба і толерантність», на якій розглядалася проблема дискримінації за ознакою бідності. В дещо крайніх формах демонструються прояви проблеми в художньому фільмі «Час», який був переглянутий учасниками заходу. Піднята тема дуже складна, оскільки важко визначити систему при якій збалансовано відбувався б розподіл можливостей між всіма його членами, усвідомлюючи їх ресурсну нерівність.
У капіталістичному суспільстві відбувається поділ на багатих та бідних. У багатих людей зосереджена велика кількість ресурсів, а у бідних, відповідно, мала. Часто нерівність ресурсів спричиняє небажання багатих верств населення комунікувати з бідними верствами, а при тенденційному розвитку таких відносин ізоляційного характеру — обмеження в окремих можливостях. Така ситуація на думку присутніх на заході є неприйнятною, оскільки всі мешканці мають мати рівні можливості та механізми їх реалізації. Історія показує, що деякі держави намагалися і намагаються і сьогодні впровадити у своїх країнах певні політичні системи, в основі яких лежить рівність. Вони передбачають в тому числі підтримку державою малозабезпечених людей. Але, як висловилися, присутні, навіть такі системи не гарантують рівності, якщо немає постійної роботи над її підтриманням.
Якщо говорити про сучасний світ і нашу державу зокрема, то мова йшла про те, що робота в напрямку збереження балансу можливостей різних верств населення є вкрай недостатньою. Часто деякі можливості створюються багатими виключно для багатих людей. Це може призвести до ситуації, коли через майнову нерівність люди не зможуть реалізувати деякі свої природні права та скористатися надбаннями цивілізації. Розвиток суспільства за твердим переконанням учасників заходу має розвиватися у зовсім іншому напрямку ніж це зображено у продемонстрованому фільмі, де багаті володіють часом життя людини, як грошовою одиницею. Сучасні світові економічні відносини проходять процеси глобалізації, а разом з тим більшого впливу розвиненіших, багатших країн на бідніші. При цьому, за допомогою фінансових кредитних установ, транснаціональних компаній та інших механізмів прослідковується намагання закріпити такий стан відносин та поглибити різкий поділ на країни-виробники та країни-споживачі-сировинники. Була висловлена думка, що в майбутньому необхідно дбати про можливості рівного існування та розвитку не тільки індивідів, а й держав у світі.
Загалом, присутні засвідчили актуальність заходу, подякували організаторам Чернівецькій обласній громадській організації «Захист», профкому студентів та студпарламенту Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича та висловили необхідність дослідження теми в майбутньому.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте